Anotimpurile reci atrag dupa ele acele zile din ce in ce mai scurte, dar si nopti friguroase. Desi avem tendinta sa ne gandim la terasa doar ca la o amintire a noptilor de vara, putem totusi sa pastram aceste spatii exterioare accesibile pe intreg parcursul anului.
Avem impresia ca terasele sunt greu de incalzit, dar acest lucru nu mai este valabil, mai ales odata cu evolutia tehnologiei, cand au aparut solutii ce dau un randament sporit.
Printre cele mai cunoscute metode de incalzire terasa se numara panourile radiante, incalzitoarele electrice, pe gaz, sau chiar si pe lemne, aici referindu-ne la binecunoscutele seminee.
Important este sa amplasam dispozitivul in imediata apropiere a zonei unde obisnuim sa stam noi, pentru a ne asigura o temperatura optima.
Un aspect de care sa tinem cont este locul unde urmeaza sa amplasam aparatul de incalzire.
Spre exemplu, pentru balconul deschis unui apartament, vom avea nevoie de un dispozitiv de mici dimensiuni, iar in acest caz, recomandat este panoul radiant cu infrarosu.
Pentru un balcon inchis, lucrurile sunt si mai simple, deoarece acesta este un spatiu interior, ferit de intemperii si de curent. Asadar, fie optam pentru un radiator electric, fie pentru un semineu, tot pe baza de curent.
Terasa de la curte parte un spatiu destul de neprietenos pe perioada rece din an, insa in prezent, lucrurile s-au schimbat. O solutie eficienta de incalzire terasa ne permite sa avem parte de confortul dorit, chiar si in serile mai racoroase.
Desi incalzitoarele pe lemn creaza o atmosfera foarte placuta si relaxanta, ele sunt destul de greu de utilizat. Nu doar ca vom avea nevoie de lemne uscate, dar trebuie sa reusim sa aprindem si focul, un procedeu deloc simplu.
Sa nu uitam ca incalzirea nu se face imediat, ci abia dupa ce arde focul, ceea ce inseamna ca dureaza ceva timp.
Pare o solutie clasica, insa in prezent, au aparut sisteme de incalzire mult mai performante. Spre exemplu, un sistem electric este mult mai usor de pus in functiune, iar incalzirea se face in doar cateva minute, pastrand o temperatura constanta.
Cablul de alimentare trebuie sa aiba o dimensiune cat mai mare, pentru ca dispozitivul sa poata fi mutat cu usurinta, oriunde avem nevoie.
Sa nu uitam ca modelele de incalzitoare cu infrarosu au un randament ridicat, deci peste 90% din energia electrica utilizata se transforma in energie calorica.
Marea majoritate a incalzitoarelor pentru uz exterior au rolul de a incalzi persoanele, nu aerul din jur, ceea ce este foarte benefic, pentru ca nu se face o risipa de energie.
Fie ca avem o terasa de mari dimensiuni sau una mai restransa, pentru orice spatiu exista o varianta optima.
De cele mai multe ori, terasele au un diametru cuprins intre 14-16 mp, deci un incalzitor ce are o capacitate de 2000 W se dovedeste a fi suficient.
Avand in vedere cele mentionate, exista mai multe categorii de incalzitoare de terasa, diferentiate, in primul rand, de resursa folosita pentru functionare(curent electric, gaz sau lemn), dar si de puterea calorica pe care o detin.